08-777 85 00

Brottsofferjouren Sveriges Nyhetsbrev Juni 2021

22 JUNI 2021

 

EN SISTA PÅMINNELSE OM ATT NOMINERA KANDIDATER TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN

Valberedningen vill uppmuntra er som förening, styrelse och alla volontärer att nominera era kandidater inom eller utanför organisationen inför förbundsstämman den 24-25 september 2021. Sista dag för nomineringar är den 24 juli. Läs mer på intranätet!

Kontakt sker via valberedningen@boj.se.

 

UPPDATERADE RIKTLINJER FÖR BROTTSOFFERJOURENS VERKSAMHET UNDER PANDEMIN

Smittspridningen minskar och en stor del av befolkningen har nu fått åtminstone en dos vaccin. Fortfarande gäller dock Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att begränsa nya kontakter, hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.

Det är viktigt att verksamheten fortgår i så normal omfattning som möjligt - att vi finns tillgängliga för brottsoffer, anhöriga och vittnen. Vi ska förstås samtidigt följa de rekommendationer som finns för att minska risken för smittspridning och även värna om den individuella stödjarens rätt att själv avgöra när och om denne vill delta i fysiska möten med stödsökande eller inom jouren. Vi har alla under pandemins lopp lärt oss att bättre utnyttja och hantera digitala verktyg för distansmöten. Det finns inte längre någon anledning att skjuta upp utbildningar, rekrytering av nya stödjare, styrelsemöten eller stödpersonträffar inom verksamheten bara för att dessa inte alltid kan genomföras fysiskt.

Vi rekommenderar alla jourer att kontinuerligt utvärdera hur de aktuella restriktionerna påverkar arbetet med både brottsofferstöd och vittnesstöd. När det gäller vittnesstödsverksamheten bör ni stämma av frågan med domstolen kring hur de ser på situationen.

Ni är som vanligt varmt välkomna att höra av er med frågor! Kontakta generalsekreterare Fredrik Mellqvistfredrik.mellqvist@boj.se

 

NYA AVSNITT AV PODDEN

Podden Brottsofferjouren möter kommer ut med ytterligare två avsnitt kring midsommar, perfekt till att lyssna på i hängmattan. I avsnitt fem intervjuar vi leg. psykolog Philippa Borgh om bemötande och psykologiska effekter av hot och hat. Detta avsnitt kommer även komma ut som videopodd i vår Youtube-kanal. Avsnitt sex är endast ljudpodd, men där intervjuar vi ingen mindre än ärkebiskop Antje Jackelén! Temat här är näthat, varför hon valde att lämna Twitter, och vad vi kan göra åt att förbättra samtalsklimatet. Lyssna i din podcastapp!

Vid frågor kontakta Cornelia Johanssoncornelia.johansson@boj.se.

 

KAMPANJER UNDER SOMMAR OCH HÖST

De större kampanjer som kommer att äga rum under resterande del av året är:

Uppmärksammande av införandet av barnfridsbrott

Under juni-juli kommer vi att uppmärksamma att det från och med den 1 juli blir brottsligt att låta barn bevittna våld i hemmet. Vi håller på att ta fram lite material kring detta, bland annat en affisch, och så kommer vi att marknadsföra i sociala medier.

Kampanj för rekrytering av fler volontärer

Vi samlar in intresseanmälningar via formulär på vår webbplats som sedan skickas vidare till respektive jour. Stort tack för svaren på enkäten om hur ert behov ser ut! Annonseringen är igång men men merparten kommer att äga rum i augusti. Även några poddsamarbeten är genomförda/stundande.

Kampanj för att marknadsföra telefonnumret 116 006

En radioslinga kommer att sändas i Mix Megapol, Energy m.fl. från 12 juli till 1 augusti. Reklam i kollektivtrafiken tillkommer under augusti månad. Filmer har tagits fram för sociala medier (se nedan). Detta har vi fått extramedel från Brom för att göra, liknande kampanjer har gjorts i flera andra länder i Europa.

Troligen fortsatt fokus på våld i nära relation, HBTQ samt hedersvåld under pandemin.

Vi inväntar fortfarande besked om ifall vi får ytterligare medel från Socialstyrelsen kring detta.

Vid frågor kontakta Liv Wallinderliv.wallinder@boj.se, 08-550 486 11

 

NYA FILMER FÖR SOCIALA MEDIER - 116 006

För marknadsföring av vårt transeuropeiska nummer för brottsofferstöd 116 006 har vi tagit fram ett antal filmer för sociala medier som ni hittar här. De finns också att ladda ner på intranätet under Material i kategorin "Sociala medier" och typen "Filmer". Filmerna finns i olika format för till exempel Facebook och Instagram (inlägg samt Stories).

Det finns en "längre" version på 30 sekunder, en lite kortare på 15 sekunder och så har varje brottstyp varsin film om 10 sekunder. Filmerna fungerar med eller utan ljud. Det finns även en kortis om 6 sekunder med bara numret och voice-over.

30 sekunder15 sekunderBedrägeri 10 sekunderVåld i nära relation 10 sekunderHot och hat på nätet 10 sekunderRån 10 sekunderBarn som bevittnat våld 10 sekunderVittne 10 sekunder6 sekunder endast nummer

 

Vid frågor kontakta Liv Wallinderliv.wallinder@boj.se, 08-550 486 11

 

NYTT METODEHÄFTE: MÖTE MED UNGA I TINGSRÄTTEN

Hej alla vittnesstödsamordnare!

Snart är det dags för metodhäftet Möte med unga i tingsrätten att gå i tryck. Ni har möjlighet att beställa exemplar direkt från tryckeriet utan kostnad. Fyll i hur många exemplar ni behöver i formuläret här. Leverans kommer ske 1-2 veckor efter midsommar, har ni inte möjlighet att ta emot/hämta ut ett eventuellt paket då så är det bättre att ni avvaktar så det inte åker på retur till tryckeriet. Häftet kommer även finnas tillgängligt att beställas på vår webbshop senast i slutet av augusti, då gratis mot fraktkostnad.

Om ni har flera lokalkontor var god specificera vilket kontor ni vill att vi skickar till. Vill ni att paketet ska levereras till en annan plats än jouren (till exempel direkt till tingsrätten) var noggrann med att skriva hela adressen och referens.
Ni kan beställa max 50 ex men har ni inte så många stödjare är det bättre att ni beställer så det täcker behovet just nu, och gör fler beställningar senare vid en eventuell nyrekrytering.

Är ni flera samordnare vid en jour så kolla gärna med din kollega så ni inte gör en dubbelbeställning.

Vänligen fyll i formuläret senast tisdag 22 juni klockan 12.

Vid frågor kontakta Cornelia Johanssoncornelia.johansson@boj.se.

 

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH HAT

Nu finns det information, inklusive en informationsfilm, tillgängligt på intranätet om hur ni lokala jourer kan tänka kring hot och hat. Där finns till exempel också ett utkast på hur man kan skriva en handlingsplan, samt andra viktiga dokument.

Du hittar allt detta på intranätet under menyn Stöd i arbetet - Beredskap vid hat och hot.

Vid frågor kontakta Cornelia Johanssoncornelia.johansson@boj.se.

 

DE HÄR PROJEKTEN FÅR MEDEL FRÅN BROTTSOFFERFONDEN

Brottsofferfonden delar i vår ut nio miljoner kronor till projekt om brottsofferfrågor. Läs hela nyheten här.

 

GLÖM INTE ATT BYTA TILL RÄTT LOGGA!

Det förekommer lite gamla logotyper här och var i sociala medier - här kommer därför en påminnelse om att ändra till loggan med vårt "nya" 116 006-nummer och det lokala namnet under. Alla lokala BOJ-loggor finns att ladda ner under "Material" på intranätet. Om ni behöver hjälp med att förminska loggan för sociala medier kan ni alltid höra av er till liv.wallinder@boj.se.

 

SEMINARIUM UNDER ALMEDALSVECKAN

Brottsofferjouren kommer delta i ett digitalt evenemang under den digitala Almedalsveckan med fokus på demokrati och demokratibrott. Detta är ett panelsamtal under rubriken "Hot och hat mot unga i civilsamhället - brott, gråzoner och att fortsätta göra sin röst hörd" tillsammans med Ung Media, MUCF, och Brottsoffermyndigheten och kommer att sändas den 6 juli. Länken till programpunkten finns här.

Vid frågor kontakta Cornelia Johanssoncornelia.johansson@boj.se.

 

INTRODUKTIONSDAG FÖR NYA SAMORDNARE 

Du som är ny samordnare (ideell eller anställd) eller ny ordförande på en brottsofferjour är välkommen på digital utbildning den 1 september. All info samt anmälningslänk finns på webben.

Vid frågor kontakta Anders Nylénanders.nylen@boj.se.

 

INFO OM TIDNINGSPRENUMERATIONER

Vid utgivningen av tidningen Brottsoffer nr 2/2021 tog vi fram adressregistret för första gången ur den nya Minervadatabasen. Det har nu i efterhand visat sig att i den nya databasen har allting som vi lagt in om medlemmar som inte vill ha tidningen försvunnit. Detta innebär att varje medlem som inte önskar tidningen i sin brevlåda behöver höra av sig och berätta det, annars kommer den framöver fortsätta distribueras. Vi kan nämligen inte se vilka som tidigare sagt att de inte önskade tidningen. Till exempel, alla uppgifter om att personer i samma hushåll inte ska ha tidningen försvann när registret flyttades från Access till Minerva.

Vi har också insett att paketen till jourerna med tidningen Brottsoffer nr 2/2021 i vissa fall aviserades till fel e-postadress. Detta beror på att uppgifter exporteras ur Minerva på ett annat sätt än det gjordes tidigare. Vi är nu medvetna om det och vi ska se till att adresslistan innehåller rätt e-post vid avisering för kommande tidningsnummer.

Vid frågor kontakta info@brottsofferjouren.se.

 

SOMMARÖPPETTIDER I VÄXEL OCH TELEFONCENTRAL

Från och med vecka 28 (28 juni) har Telefoncentralen och Brottsofferchatten öppet alla dagar kl. 09.00-16.00 med lunchstängt mellan 12.00-13.00. På midsommarafton har telefoncentralen öppet till kl. 15.00.

Växelns öppettider är:

Måndag, onsdag, torsdag kl. 09.00-15.30.

Tisdag kl. 13.00-15.30.

Fredag kl. 09.00-12.00.

Lunchstängt varje dag kl. 12.00-13.00.

Vecka 28, 29 och 30 (12-30 juli) har växeln semesterstängt.

Du hittar öppettiderna här.

 

PERSONALINFO FÖRBUNDSKANSLIET

Cornelia Johansson har nu tjänsten som tillförordnad verksamhetsutvecklare barn och unga. Hon har också fortsatt ansvar för frågor som rör demokratibrott och hatbrott.

 

VIKTIGA DATUM FRAMÖVER

 

1 september - Introduktionsdag för nya samordnare

Läs mer här.

6 juli - Medverkan på seminarium under Almedalsveckan

Se rubriken ovan eller läs mer här.

24-25 september - Digital förbundsstämma 2021

Mer info kommer. Glöm inte att nominera kandidater! Info finns på intranätet.

19-20 november - Ordförandekonferens

Mer info kommer.

 

MISSA INTE!

Glöm inte att hålla er uppdaterade på våra löpande nyheter, pressmeddelanden och remissvar på brottsofferjouren.se.

 

GLAD SOMMAR!

Vi önskar er alla en skön och vilsam sommar. Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av augusti!

 

OM NYHETSBREVET

Detta är Brottsofferjouren Sveriges interna nyhetsbrev. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden via e-post. Genom att fylla i ett kontaktformulär samtycker du till att Brottsofferjouren Sverige sparar dessa uppgifter för att kunna skicka nyhetsbrevet till dig. Du kan när du vill avregistrera dig från nyhetsbrevet genom länken längst ner och vi raderar då dina uppgifter. Sprid gärna brevet vidare så fler kan ta del av informationen. Registrera dig för nyhetsbrevet här

Vid allmänna frågor kring nyhetsbrevet kontakta Liv Wallinder, liv.wallinder@boj.se.

 

Följ oss gärna på Facebook, Instagram,TwitterLinkedin och på www.brottsofferjouren.se.

Facebook Twitter

Brottsofferjouren Sverige
Hammarby fabriksväg 25
120 30 Stockholm
Växel: 08-644 88 00
info@brottsofferjouren.se

Klicka här för att avregistrera din adress

Denna sida använder cookies (kakor) Här kan du läsa mer om cookies. Genom att fortsätta använda sidan så accepterar du att cookies används. Klicka här för att inte visa meddelandet igen.