Unga utsatta för brott
Brott mot unga på internet
Det är vanligt med det som kallas ryktesspridning på nätet. Både sanningar och lögner sprids fort och når många människor. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla koll på vad som sägs och skrivs om en person. Ett annat problem med internet är foton. Bilder tagna av människor man känner, men även bilder tagna av okända, kan dyka upp på nätet.
Även sexuella trakasserier och sexuella övergrepp förekommer på internet. Det kan ske via mejl eller kommentarer till foton, i chattrum eller olika sociala forum.
På nätet gäller samma lagar som överallt i samhället. Internet är inte undantaget. Hot, trakasserier, diskriminering eller övergrepp är allvarliga brott oavsett om de sker på internet eller i verkliga livet.
Om man hittar bilder som inte känns bra kan man kontakta sajten där de är publicerade och be att de tas bort. Om du är barn eller ungdom är det viktigt att berätta för någon vuxen om vad som hänt. Hot och trakasserier är allvarliga brott och bör polisanmälas.
Stölder, rån och misshandel i skolan
Det är vanligt med stölder av pengar, kläder, cyklar och mobiltelefoner i skolan. Om någon stulit något från dig bör du polisanmäla och kontakta ditt försäkringsbolag så att du kan få ersättning.
Ett rån är när någon genom våld eller hot tar något från dig. Misshandel är till exempel knuffar, slag och sparkar. Killar utsätts oftast för fysiskt våld av någon de inte känner, medan tjejer som utsätts för våld oftast känner förövaren.
Många som har blivit utsatta för brott blir också hotade. Rån, misshandel och hot är mycket allvarliga brott, även om det inte blev märken av våldet eller rånet bara gällde tjugo kronor. Många som utsatts för dessa brott reagerar med att bli väldigt rädda under en lång tid. Det är viktigt att berätta för någon om händelserna och att göra en polisanmälan.
Sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier är ovälkomna och oönskade handlingar eller ord av sexuell karaktär som får den utsatta att känna sig kränkt eller må dåligt. Sexuella trakasserier kan vara att någon tar på dig på ett sätt som inte känns bra, skickar meddelanden som anspelar på sex som får dig att känna dig olustig eller att någon kommenterar din kropp på ett sätt som känns kränkande. Det är den som utsätts som avgör om det känns obehagligt och om det som hänt är ett sexuellt trakasseri.
Sexuella trakasserier är vanliga i skolan och drabbar både killar och tjejer. Om ett sexuellt trakasseri sker i skolan eller på en arbetsplats kan du anmäla till DO, Diskrimineringsombudsmannen. Se länk här bredvid.
Mobbing
I skolan är det vanligt med mobbing. Mobbing kan bland mycket annat innebära att bli utfryst, kränkt på internet eller retad för hur man ser ut eller är. Skolan har ansvar för att se till att ingen utsätts för diskriminering, trakasserier eller någon form av kränkande behandling.
Reaktioner hos den som utsatts för brott
Alla reagerar olika på brott och det beror förstås också på vad det är för brott man utsatts för. Ibland kanske det känns som man överreagerar men det är viktigt att komma ihåg att dina känslor och upplevelser räknas och är viktiga. Det är inte ovanligt att den som utsatts känner skuld och ansvar för det som hänt. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel om du utsatts för brott.
Det är mycket vanligt att reagera med rädsla när man utsatts för ett brott. Man kan bli misstänksam och få svårt att lita på folk. Många mår dåligt även om det inte syns eller märks utåt. En del blir arga, sover dåligt och får svårt att koncentrera sig. Andra kan bli inåtvända, ledsna och oroliga. Det är inte ovanligt att reaktionerna kommer i kroppen, som ont i magen, huvudvärk, hjärtklappning eller panikångest. Ibland kan man reagera långt efter det att brottet skedde.
Det är viktigt att få prata om det som hänt. Vissa behöver bearbeta sina upplevelser med någon utomstående, någon de inte känner. För andra räcker det att prata med någon kompis eller förälder, lärare eller annan man litar på. Att få prata om det som hänt hjälper.